cinnamate de méthyle
Methyl cinnamate is the methyl ester of cinnamic acid and is a white or transparent solid with a strong, aromatic odor. It is found naturally in a variety of plants, including in fruits, like strawberry, and some culinary spices, such as Sichuan pepper and some varieties of basil. Eucalyptus olida has the highest known concentrations of methyl cinnamate (98%) with a 2–6% fresh weight yield in the leaf and twigs.
Methyl cinnamate is used in the flavor and perfume industries. The flavor is fruity and strawberry-like; and the odor is sweet, balsamic with fruity odor, reminiscent of cinnamon and strawberry.
L'acide cinnamique de formule C6H5–CH=CHCOOH est un acide organique, ayant deux isomères Z et E (ou cis et trans), qui se présente sous la forme d'une poudre blanche inodore, avec une faible solubilité dans l'eau.
Il a été découvert et purifié par Péligot (à gauche) et Dumas (à droite) en 1834.
De nombreuses méthodes de synthèse de ce composé important ont été mises au point. La synthèse historique a été réalisée en 1856 par Cesare Bertagnini à partir du benzaldéhyde et du chlorure d'éthanoyle.
Les deux suivantes sont les :
- Réaction de Perkin :
- Réaction de Döbner-Knövenagel :